Julbak ger julsmak

Ja julen är för många förknippade med speciella dofter och smaker. Vad det gäller smaker så är det, för mig, saffran och pepparkakskrydda som står högst upp. Sen tillkommer det såklart andra dofter/smaker så som clementin/apelsin, polkagris, nötter, hyacinter osv. Vad har ni för speciella smaker/dofter som bara måste finnas för att få julstämmningen på topp?
 
För några år sedan bakade jag Leila Lindholms saffransskorpor och sedan dess har de blivit ett stående moment i julbaket för mig, en baktradition mao. De är vansinnigt goda och faktiskt väldigt enkla, ingen lång förberedelsetid eller många krångliga ingredienser.
Här är orginalreceptet:  
  • 100 g smör
  • 1 g saffran
  • 2 ekologiska ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 1/2 dl sötmandel
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en
  3. bunke och rör ner äggen.
  4. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och
  5. vänd ner det i bunken.
  6. Forma degen till tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
  8. Ta ut längderna och sänk temperaturen till 125 grader.
  9. Skär dem i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka på plåten.
  10. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
Detta kan hittas på www.leila.se eller www.recept.nu.
 
Jag brukar utesluta mandeln och så strör jag över lite strösocker innan de åker in i ugnen. När skorporna torkat i ugnen brukar jag stänga av värmen helt, öppna luckan på glänt och låta de ligga kvar i eftervärmen.
 
Det här året blev det lite ändringar i första omgången, dels gjorde jag dem glutenfria och dels gjorde jag hälften med pepparkakssmak. Jag bytte då ut saffranet mot lite (egenblandad) pepparkakskrydda. De blev lite sprödare och smuligare än vanligt pga det glutenfria mjölet, men ack så goda!
 
 
Sen är det ju det där med ljus...det bara måste tändas massor av ljus under den här mörka tiden, här är mitt papparkakshus med ljus i, ok det är inget riktigt pepparkakshus... (det kommer förhoppningsvis under helgen). Men mysigt är det!
 
 
Sen har jag gjort "tatueringsljus" som dottern kallade dem för. Köpte ljusdekorationer från Panduro och det blev till mina 4 adventsljus (som ni kan se i förra inlägget) plus det här och sen ska jag göra ett till. Känner mig väldigt nöjd, återigen, enkelt och kräver inte så mycket för att skapa fina och stämmningsfulla ljus.
 
 
Och så till dofter och julförknippade blommor, hyacinter. Älskar doften och så är de så vackra! Just den här hyacinten fick plats i en gammal kaffekopp:
 
 
Nu hoppas jag på lite extra ork så att det kan bli lite kolatillverkning här hemma...inte jättelätt när man är hemma och vabbar... Men med lite tur kanske det blir en middagslur!
 
 
 
 
 
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

honungspuff.blogg.se

En kreativ sida fylld med bak & pyssel... & lite annat...

RSS 2.0